Modelspoor

Kom ook eens gezellig op de chat en praat mee met MC de Spoorstaaf


Heb je problemen met het aansluiten-, installeren of inregelen van je Modelspoorelectronica? Of zie je er tegen op om de software in te stellen? Dan kan ik u wellicht helpen met de Domburg Train Support

Al op jonge leeftijd kwam Martin in aanraking met modelspoor. Wat begon met een treinset liep uit op een van de grootste hobby's van Martin. Het begon allemaal op 7-jarige leeftijd toen er tijdens onderzoek naar Martin's ADHD werd ontdekt dat hij van de kleine treintjes rustig werd. Zodoende werd er een treinset aangeschaft en dat was een schot in de roos. Martin begon met het bouwen van modelspoorbanen in schaal N (1:160). Op 16-jarige leeftijd maakte de treinen plaats voor brommers en motoren. Martin trok uit huis en door een actief wegrace leven, starten van een gezin en een drukke baan raakte de modelspoor even buiten beeld.  Een tijdelijke pauze want op 27-jarige leeftijd heeft hij de draad weer opgepakt.

Inmiddels heeft hij zijn eerste modelbaan (Project Schwarzwald) alweer afgebroken en is Martin bezig met het maken van een demonstatiebaan (Marelburg). Alle banen worden uitgevoerd in schaal N met peco code 55 rails.

In zijn jeugd reed Martin voornamelijk analoog, met een transformator. Hedendaags doet hij de besturing digitaal met een hybride besturingssysteem en een computer. Alle treinen worden aangestuurd met het Dinamo systeem wat mogelijk maakt om zowel analoge als digitale locomotieven door elkaar te laten rijden. Natuurlijk heeft elke modelspoorbaan wissels, seinen en lichteffecten. Deze stuurt hij met OC32 printplaten.

Martin heeft een voorliefde voor stoomlocomotieven. Deze bruut grote stoommachines kennen een ongekende kracht en spreken bij vele mensen tot de verbeelding. Natuurlijk zijn de modelspoorbanen van Martin dan ook uitgevoerd met een stoomdepot. daar hoort natuurlijk een draaischijf bij die digitaal word bestuurt met de DTC. Het leukste van een depot is dat je handmatig kan rangeren, hiervoor gebruikt Martin een DIR waarmee hij door middel van een simpele afstandsbediening een locomotief kan bedienen.

Op zijn modelspoorbanen rijden niet alleen treinen rond maar ook auto's. Via het MCC car system kan hij computergestuurd auto's laten rijden die zijn voorien van lichten en effecten.

Alle system worden aangestuurd middels een computer. Het programma wat de modelspoorbanen bestuurd is iTrain. Via de computer rijden alle treinen en auto's automatisch rond en worden wissels en seinen automatisch bediend.

Meer informatie over de systemen, software en de  modelspoorbanen vind u in dit onderdeel van de website.

 

 

 

 

Voor de liefhebbers heb ik een gezellig chatsite opgericht